Zelfbouwpakket lineaire robot ‘stukken goedkoper’ • Metaal Magazine

2022-05-27 22:20:02 By : Ms. Denny YB

Home » Nieuws » Productnieuws » Zelfbouwpakket lineaire robot ‘stukken goedkoper’

Het brede Low Cost Automation-assortiment van igus is uitgebreid met een nieuwe drylin XXL lineaire robot. De robot is eenvoudig zelf te bouwen, in te stellen en te programmeren volgens het doe-het-zelf-principe, zonder tussenkomst van een systeemintegrator. Daardoor kan deze relatief goedkoop worden aangeboden. De lineaire robot heeft een bereik van 2000 x 2000 x 1500 mm en is bijzonder geschikt voor palletiseertoepassingen tot 10 kilogram.

Veel kleine en middelgrote bedrijven deinzen ervoor terug om met automatisering aan de slag te gaan. De voornaamste redenen die ze noemen zijn: te duur in aanschaf, te complex om te programmeren en te ingewikkeld om te onderhouden.

Op die manier brengen ze hun concurrentiepositie op de langere termijn in gevaar, stelt igus. Het bedrijf geeft aan dat het juist gemakkelijk is om te beginnen met de drylin XXL lineaire robot. Deze grote doe-het-zelf-palletiseerder voor een kleine prijs, aldus igus, biedt Low Cost Automation in XXL.

Met het bouwpakket kunnen bedrijven snel en eenvoudig een pick-and-place lineaire robot in gebruik te nemen voor taken op het gebied van palletiseren, sorteren, etiketteren en kwaliteitscontrole.

“Palletiseerrobots die in samenwerking met externe dienstverleners zijn gemaakt, kosten tussen de 85.000 en 20.000 euro”, zegt Alexander Mühlens, hoofd van de Low Cost Automation Business Unit bij igus. “Dit gaat het budget van veel kleine bedrijven te boven.”

“Daarom hebben we een oplossing ontwikkeld die vele malen voordeliger is, door het gebruik van hoogwaardige kunststoffen en lichtgewicht materialen, zoals aluminium.”

“De drylin XXL lineaire robot kost bijvoorbeeld tussen 7000 en 10.000 euro, afhankelijk van de uitvoering. Het is een investering met een laag risico die zich meestal binnen een paar weken terugbetaalt.”

De koper ontvangt de lineaire robot als bouwpakket. Het bestaat uit twee tandriem assen en een vrijdragende tandheugel as met stappenmotoren met een bereik van 2000 x 2000 x 1500 mm. In de maximale lengte is ook tot 6000 x 6000 x 1500 mm mogelijk.

Daarnaast bevat het pakket een schakelkast, kabels en kabelrupsen en de gratis igus Robot Control (iRC) besturingssoftware.

Gebruikers kunnen de componenten in slechts enkele uren assembleren tot een gebruiksklare lineaire robot – zonder externe hulp, voorkennis of een lange trainingsperiode.

En als er nog extra componenten, zoals camerasystemen of grijpers, nodig zijn, kunnen gebruikers die snel vinden op de robotica marktplaats RBTX, aldus igus.

De knikarm-robot wordt bijvoorbeeld gebruikt op transportbanden die producten wegvoeren van spuitgietmachines.

Hier haalt de robot onderdelen met een maximaal gewicht van 10 kilogram van de transportband, transporteert ze met een snelheid tot 500 mm/s en positioneert ze op een pallet met een herhaalbaarheid van 0,8 millimeter.

“Dankzij deze automatisering kunnen fabrieken hun medewerkers ontlasten van fysiek zwaar en tijdrovend palletiseerwerk en middelen vrijmaken voor belangrijkere taken.”

Het systeem zelf heeft geen onderhoud nodig. De lineaire assen bestaan uit corrosievrij aluminium en de sleden bewegen via glijlagers van hoogwaardige kunststof, die dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen jarenlang een wrijvingsarm droog bedrijf zonder externe smeermiddelen mogelijk maken – zelfs in stoffige en vuile omgevingen.

Niet alleen de montage, maar ook het programmeren van bewegingssequenties vormt geen toegangsdrempel.

“Voor veel bedrijven die geen IT-specialisten in huis hebben, is het programmeren van robots vaak een probleem”, zegt Mühlens.

“Daarom hebben we iRC ontwikkeld, een gratis software die visueel lijkt op veelgebruikte kantoorsoftware en intuïtieve programmering van bewegingen mogelijk maakt.”

“Wat het bijzonder maakt, is dat de software gratis is en de resulterende low-code programmering vervolgens 1:1 op de echte robot kan worden gebruikt.”

De kern van de software is een digitale tweeling van de lineaire robot, waarmee bewegingen met slechts een paar klikken kunnen worden gedefinieerd. Zelfs van tevoren, voordat de robot in bedrijf is.

“Aspirant-kopers kunnen het 3D-model gebruiken om te controleren of gewenste bewegingen daadwerkelijk haalbaar zijn voordat ze een aankoop doen”, vertelt Mühlens.

Hij nodigt verder alle geïnteresseerden uit om de robots gratis live of via internet uit te proberen. “We ondersteunen hen bij de inbedrijfstelling en laten zien wat er mogelijk is met goedkope robots. Het maakt de investering vrijwel risicovrij.”

De smeermiddelvrije en onderhoudsvrije drylin XXL lineaire robot van igus heft tot 10 kilogram en kost tot 60 procent minder dan vergelijkbare oplossingen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RPI lanceert een nieuwe TruMotion-draaitafel. Deze brengt de nauwkeurigheid van het meetlab op de werkvloer, aldus de specialist in precisie-rotatie en hoekpositionering. Fabrikanten in de hoge precisie- en algemene bewerkingsindustrie zullen de rondheid van alle bewerkte onderdelen met de vereiste nauwkeurigheid kunnen controleren. TruMotion controleert… Lees verder →

Sandvik voegt superlegering Sanicro 625 bar (staf) (UNS 06625) toe aan haar groeiende familie van nikkellegeringen. Deze zal worden gebruikt voor het bewerken van geavanceerde componenten die worden blootgesteld aan zuren, alkaliën, zeewater en andere natte corrosieve omstandigheden in zowel cryogene omgevingen als temperaturen tot… Lees verder →

Yamazaki Mazak lanceert de nieuwe compacte FG-220. Deze 3D-fiberlasersnijmachine biedt meer mogelijkheden voor het snijden van ronde, vierkante, rechthoekige en open constructieprofielen (I en H). De integratie van meerdere productieprocessen in één enkele machine betekent kortere instel-, omstel- en doorlooptijden, minder operators en minder benodigde… Lees verder →

RPI lanceert een nieuwe TruMotion-draaitafel. Deze brengt de nauwkeurigheid van het meetlab op de werkvloer, aldus de specialist in precisie-rotatie en hoekpositionering. Fabrikanten in de hoge precisie- en algemene bewerkingsindustrie zullen de rondheid van alle bewerkte onderdelen met de vereiste nauwkeurigheid kunnen controleren. TruMotion controleert… Lees verder →

Wat is in de meest optimale pers? Mparts geeft aan dat voor de selectie ervan, de gewenste werkhoogte, kracht en uitlading, alsmede de gewenste bedieningswijze (handmatig, pneumatisch of pneumohydraulisch) belangrijke parameters zijn. Op YouTube heeft Mparts instructiefilmpjes staan om functionaliteiten bij Mäder-persen naar wens in… Lees verder →

Speciaal voor de bewerking van aluminium motorbehuizingen voor elektrische voertuigen heeft Kennametal een nieuwe generatie 3D-geprinte lichtgewicht stator-kottergereedschap geïntroduceerd. Dit gereedschap heeft een nieuw ontworpen armstructuur en een grotere middenbuis van koolstofvezel. Mede hierdoor kon een verdere gewichtsvermindering van ruim 20% ten opzichte van het eerste… Lees verder →

Mazak Optonics heeft de volgende generatie lasersnijmachines uitgebracht. Deze Optiplex 3015 NEO is een 2D-fiberlasersnijsysteem, uitgerust met technologie die een betere controle van de straalvorm en de straaldiameter mogelijk maakt. Dankzij de moderne fiberlasertechnologie met variabele bundel bereikt de NEO een optimaal lasersnijresultaat in diverse… Lees verder →

Ceratizit heeft haar assortiment wisselplaten vernieuwd. De nieuwe wisselplaten (in de kwaliteiten CTCP135-P, CTCP125-P en CTCP115-P) zijn bedoeld voor het productief en betrouwbaar draaien van ISO-P staalsoorten. Ze zijn voorzien van de Dragonskin-coating. Deze verbetert niet alleen het prestatievermogen, maar verandert ook van kleur zodra… Lees verder →

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.