"In Duitsland te groot aanbod aan goedkope groenten"

2022-03-11 04:06:15 By : Mr. August Han

Circa vier weken geleden begon Kai Reinheimer, eigenaar van Gemüsehof Reinheimer in Ginsheim, met de oogst en verkoop van zijn pastinaken, die in een koelhuis bij een temperatuur van 1 graden Celsius in bewaring worden gelegd. "Desgewenst worden ze gewassen, verwerkt en verkocht. Het seizoen zou nog zo'n twee maanden kunnen duren", zegt Kai. Per week verkoopt hij circa 300 kg aan de retail en direct aan eindafnemers in een straal van maximaal 60 km.

"De vraag is relatief stabiel gebleven, wat ook ligt aan het feit dat we veel vaste klanten hebben. De kwaliteit van de pastinaken is zeer goed, dat is onder andere te danken aan de zachte winter. De zomer was niet al te heet en bovendien is het voldoende vochtig geweest, waardoor zowel de oogst alsook de kwaliteit goed zijn", zegt Kai. De pastinaken biedt hij los in kratten van 3 en 5 kg aan. 

Alles wordt duurder Zijn bedrijf heeft een eigen wagenpark met vijf wagens. Niet alleen in de bijkomende bedrijfskosten, zoals diesel of stroom, maar in alle mogelijke prijssectoren waren grote stijgingen te zien. "Zowel het zaaigoed alsook bemesting zijn duurder geworden, bovendien zullen de loonkosten verder stijgen. De markt is bovendien zeer concurrerend. Bij een bedrijf zoals dat van ons, dat meer dan tachtig verschillende groenten aanbiedt, heeft men ook voldoende mensen met vakkennis nodig, die weten hoe ze met de afzonderlijke groentensoorten om moeten gaan en ook hoe eventuele machines gehanteerd moeten worden", aldus Kai. De groenten verkoopt hij onder de eigen naam direct aan de retail en niet via een tussenhandelaar. "We zijn gespecialiseerd in de belevering van eindafnemers en de retail. De sector telt niet tot onze klanten."

Prijsstijgingen komen telers niet ten goede  Vergeleken bij groenten uit Duitsland ziet Kai extreme prijssprongen bij de inkoop van buitenlandse groenten. "Terwijl een pallet uit Zuid-Italië vroeger 35 euro kostte, kost deze tegenwoordig tussen de 150 - 175 euro. Bij 36 pallets per vrachtwagen kost een vrachtwagen-levering dus rond de 5.000 euro." Volgens Kai vormen ook contracten voor de lange termijn, die gespecialiseerde bedrijven aan moeten gaan om een gegarandeerde productafname te kunnen garanderen, een verder probleem. "Deze werden voor een deel al in het afgelopen jaar onderhandeld. Als deze contracten nog geldig zijn en vervuld kunnen worden, betekent dat natuurlijk dat er ook een bepaalde druk op de markt wordt uitgeoefend. Daarvan afgezien is het aanbod aan goedkope groenten in Duitsland te groot", stelt Kai vast.  

"Het is ons doel om meer in de organische richting te gaan. Denk daarbij aan organische bemesting, netten ter bescherming tegen insecten, mechanische onkruidregulatie, enzovoort. Er zijn echter ook fases met extreem weer of dergelijke, waarin we ook voldoende groenten moeten kunnen leveren en niet simpelweg stil kunnen blijven zitten." 

Gemüsehof Reinheimer is geen lid van een vereniging en focust zich op de eindverbruikers. "Dat betekent voor ons echter ook dat de kwaliteitsstandaard alsook de versheid steeds op het hoogste niveau moeten zijn. Dat wil ook zeggen dat we met onze naam continu in de focus staan. Wanneer men dat vast kan houden en ook directe verkoop vanaf het erf aanbiedt, is men ook niet aangewezen op kwaliteitskeurmerken of dergelijke, omdat de klanten ons vertrouwen. Ze weten wat ze bij ons krijgen. Dit verwezenlijken is niet eenvoudig. Het is echter nog moeilijker om deze standaard te kunnen behouden."

Voor meer informatie: Kai Reinheimer Gemüsehof Reinheimer Unter der Ruth 54 D-65462 Ginsheim, Duitsland Tel: +49 6144 938500 info@gemuesehof-reinheimer.de www.gemuesehof-reinheimer.de 

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | AGF.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.